Een dag als tekstschrijver

Hoe gaat je tekstschrijver te werk? Wat gaat er vooraf aan het geïnspireerde typen wat tegenwoordig de meeste teksten die je online leest produceert? Hier lees je stap voor stap hoe een tekst opgebouwd wordt en over het behalen van je gewenste resultaat.

De opdracht

Je begint bij het begin, en dat is voor teksten je opdracht. Als freelancer krijg je of een opdracht voor een tekst van een bedrijf waarmee je een contract hebt afgesloten, of direct van een klant. In het eerste geval verloopt de communicatie tussen jou en de klant indirect, via het bedrijf. Dit betekent dat het wat moeilijker kan zijn om je in te leven in wat de klant precies wil. Je krijgt een simpel overzicht toegestuurd met een opsomming van wat de klant verwacht. Wanneer je direct contact hebt met je klant begint de opdracht met een gesprek over stijl, perspectief, opmaak en inhoud.

Planningsfase

Nu kan het zijn dat je niet heel veel weet over het onderwerp waarover je moet schrijven. Stel je een lijn van nieuwe producten voor en jij mag de productbeschrijvingen samenstellen. In deze situatie moet je informatie voor je productteksten verzamelen uit geverifieerde bronnen. Deze informatie is jouw leerproces, je kan deze bron teksten niet letterlijk gebruiken want dat valt onder plagiaat. Nu je bekend bent met je onderwerp is het mogelijk om een schrijfplan te maken. Je kan dit in je hoofd doen of kort op papier, het gaat enkel om een overzicht voor jezelf met wat het onderwerp is voor elke alinea, de titel, zoekwoorden die je gaat gebruiken en misschien een introductie.

Eindelijk schrijven

Volg je overzicht, pas misschien onderweg wat aan hier en daar maar dwaal niet af van je onderwerp. Er is altijd een format waar je rekening mee moet houden. Je mag bijvoorbeeld niet meer als 200 woorden schrijven per tekst. Of je krijgt een maximum en/of minimum aantal woorden voor de alinea’s waar je rekening mee moet houden.
Wanneer je tevreden bent met je schrijfwerk ga je regel voor regel corrigeren. Spelling, d/t/dt regels, is het punt wat je probeert te maken duidelijk en is je tekst prettig om te lezen. Na de correctie stuur je het werk naar je opdrachtgever. Blijf vooral rustig bij kritiek. Je probeert iets te produceren wat een ander heeft bedacht, hier kunnen een paar pogingen en correcties overheen gaan omdat je simpelweg niet in het hoofd van je klant kan kijken.

Resultaten

Alles correcties zijn klaar, je opdracht is ingeleverd en je opdrachtgever is tevreden. Voor jou is de opdracht afgerond. Een goed idee is om je geschreven werk te bewaren in een portfolio, hoe je dit doet is aan jou. Je kan een online portfolio opzetten mogelijk in de stijl van een blog. Een elegant opgemaakt document is ook een optie. Hetzij digitaal, hetzij op papier. Als je een portfolio goed bijhoudt hoeft het niet veel werk te zijn, en zo heb je een duidelijk overzicht van je kunnen beschikbaar voor de toekomst. De laatste stap is wachten, wachten op de financiële beloning aan het einde van de maand. Een schrijfklus uitbesteden? Wij zijn je graag van dienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *