Kartonnen dozen

Kartonnen dozen: voor elke situatie een oplossing

Als er gebruiksvoorwerpen zijn die multifunctioneel inzetbaar zijn, dan zijn het kartonnen dozen wel. U kunt niet zonder als u gaat verhuizen, winkelen, post gaat versturen of een product gaat verpakken. Kartonnen dozen worden meestal gebruikt om voorwerpen veilig te verpakken en van A naar B te brengen. Maar melk zit bijvoorbeeld ook in een kartonnen doos en als u creatief bent, dan weet u zich er ook vast wel raad mee. U ziet kartonnen dozen dus overal om ons heen, maar hoe worden deze eigenlijk gemaakt? En wat is het verschil tussen karton en papier?

Hoe worden kartonnen dozen gemaakt?

Het leven van de kartonnen doos begint met gerecycled papier. Dit is goed nieuws, want daardoor is karton het meest milieuvriendelijke verpakkingsmateriaal van dit moment. Het oude papier wordt opgelost in water waardoor de vezels losraken en er een pulp ontstaat. Alles wat geen papier is wordt er uit verwijderd, zoals plakband of nietjes. Eventueel kan de pulp wit worden gekleurd of kan de inkt worden opgelost, mocht dit nodig zijn. De pulp wordt vervolgens gespoten op een zeef. Deze zeef draait rond, zodat er zo veel mogelijk water uit de pulp verwijderd wordt. Er ontstaat een egaal oppervlak dat onder een pers nog meer water verliest. Nadat het blad droogt blijft er massief karton over.

Wat is het verschil tussen papier, karton en golfkarton?

Kartonnen dozen worden van karton of golfkarton gemaakt. Het enige verschil tussen deze twee is dat golfkarton uit meerdere lagen bestaat en daardoor sterker wordt. Kartonnen dozen waarin zware voorwerpen worden verpakt bestaan daarom uit golfkarton. Het verschil tussen karton en papier is erg klein. De productiemethode is exact hetzelfde, echter papier is een dunne vorm van karton. Het duurt langer om karton te maken, omdat het langer moet drogen en er soms ook verschillende lagen worden toegepast. Er is zelfs karton dat waterdicht is en dat wordt gebruikt bijvoorbeeld voor het verpakken van etenswaren en drinken.

Kartonnen dozen op maat laten maken

Omdat karton een zeer veelzijdig materiaal is, kunt u uw kartonnen dozen op maat laten maken. Dat betekent dat u voor uw product altijd een geschikte kartonnen doos kunt vinden. Er zijn dozen voor bloemen, etenswaren, cadeauverpakkingen, voor zware voorwerpen, met hendels, met bedrukkingen, met speciale openingen enzovoorts. U kunt voor u een doos vinden die bij uw product past en deze laten ontwerpen en op maat laten maken. U geeft aan welke kleur u nodig heeft en aan welke kenmerken uw doos moet voldoen. De productie ervan is vervolgens zo gedaan en u kunt duizenden dozen bestellen, mocht u dit willen.

Het meest duurzame materiaal van dit moment

Karton wordt dus gemaakt van volledig gerecycled materiaal en daardoor is het een bijzonder duurzaam materiaal. Als u kartonnen dozen heeft liggen, dan doet u er dus goed aan deze niet zomaar af te danken, maar er ook iets nuttigs mee te doen. U kunt het gebruiken bij een verhuizing, voor het inpakken van uw boodschappen of u kunt uw kinderen er mee laten knutselen. De mogelijkheden met karton zijn groot en een milieuvriendelijker alternatief bestaat er op dit moment niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *