Hout

Hoe onderhoud je houten meubelen

Als je een houten meubel pas gekocht hebt ziet deze er op en top uit. Na verloop van tijd zie je dat de houten meubelen zoals tafels en stoelen er minder mooi uit komen te zien. Dit wil je natuurlijk graag voorkomen. Dit zowel het geval voor houten meubelen in de tuin als binnenhuis. Het is van belang om deze meubelen tijdig te onderhouden. Wanneer dit niet op tijd gebeurd kan eht zijn dat de meubelen beschadigen of beetje bij beetje vergaan. Het onderhoud zorgt ervoor dat de meubelen langer mee gaan en er mooi uit blijven zien. Het onderhouden van deze houten meubelen is super eenvoudig en kan aan de hand van diverse onderhoudsproducten. In de meeste gevallen bevatten deze onderhoudsproducten olie en vetten wat in het hout kan trekken. Deze oliën en vetten dient als beschermlaag waardoor deze beter tegen regen/sneeuw en zonlicht kan. Hout droogt namelijk uit wat scheuren veroorzaakt.

 

Tip voor het beschermen van houten meubelen

Iedereen kent de term ‘voorkomen is beter dan genezen’, dat is ook het geval voor houten meubelen. Wanneer je de houten meubelen tijdig en met de juiste onderhoudsproducten behandeld gaan deze een stuk langer mee. Hoe langer je het onderhoud uitstelt des ter groter is de kans dat de houten meubelen onherstelbaar beschadigd worden. Bij een massieve tafel van eiken zijn kleine beschadigingen eenvoudig zichtbaar. Wanneer je een (scherp) voorwerk op de tafel legt kan het zijn dat deze al krassen achterlaat. Hetzelfde geldt met bijvoorbeeld glazen of pannen. Door onderzetters te gebruiken voorkom je dat water kringen in het houd kunnen trekken. Mocht het voorkomen dat er toch vloeistop op het tafelblad of houten meubel is terecht gekomen, zorg er dan voor dat het vrijwel direct wordt opgeruimd. Hierdoor geef je de vloeistof geen kans om in te trekken in het hout. Met gekleurde vloeistoffen is dit van groot belang. Wanneer een rode vloeistof in het hout is getrokken krijg je deze er nauwelijks uit.

 

Houten producten zelf onderhouden

Bij iedere doe het zelf zaak kun je eenvoudig de benodigde oliën kopen die nodig zijn om het onderhoud zelf uit te voeren. Wij adviseren om de houten meubelen die onder alg zitten niet met hogedruk af te spuiten. Hoge druk zorgt ervoor dat het hout splijt waardoor vuilheden sneller in het hout kunnen trekken. Een massief werkblad kan het beste afgenomen worden met een sopje waarna je het weer in de olie zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *