Je scooterverzekering vergelijken? Houd rekening met deze tips!

Het is je ongetwijfeld wel bekend dat je als eigenaar van een scooter altijd een scooterverzekering moet afsluiten wanneer je deze in het verkeer in Nederland (of een ander Europees land) wenst te brengen. Dit type van verzekering kan worden afgesloten op tal van verschillende manieren. Zo is er natuurlijk de gewone WA-verzekering, maar kan je ook kiezen voor het afsluiten van een meer uitgebreide verzekering. De scooterverzekering vergelijken zorgt ervoor dat je een goed beeld krijgt van niet alleen de verschillende mogelijke dekkingen, maar ook van de kostprijs waar je wellicht rekening mee zal moeten houden. Wil jij ook graag de interessantste tips ontdekken voor een scooterverzekering vergelijken? Dan ben je daarvoor op deze pagina alvast aan het juiste adres!

             1.) Doe vooraf even je huiswerk

Een scooterverzekering vergelijken is op zich altijd interessant. Dit gezegd hebbende wordt het nog interessanter wanneer je op voorhand even je huiswerk hebt gemaakt. Veel mensen doen dit niet waardoor ze eigenlijk een beetje voor de leeuwen worden geworpen. Als je op voorhand niets opzoekt over de mogelijkheden en de kosten van een inboedelverzekering zal je wellicht alsnog kiezen voor een exemplaar dat niet echt optimaal is voor jouw situatie. Dat is niet bepaald interessant, integendeel. Door vooraf even je huiswerk te maken en je bijvoorbeeld te vergewissen van het volledige aanbod op de markt zal je veel eenvoudiger die ene scooterverzekering kunnen afsluiten die aan al jouw verwachtingen zal weten te voldoen.

             2.) Welk type scooterverzekering wil je afsluiten?

In lijn met het eerste punt op deze pagina ligt natuurlijk het type scooterverzekering die je wenst af te sluiten. Het is zo dat de scooterverzekering eigenlijk een verzamelnaam is voor verschillende verzekeringen. Het gaat hierbij om de volgende:

 

  1. De WA-verzekering (die wettelijk verplicht is);
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De volledige cascoverzekering;

 

Voor de WA-verzekering geldt dat dit de enige scooterverzekering is die bij wet is verplicht. Door het afsluiten van deze verzekering ben je dan wel verzekerd van een lage premie, daar staat tegenover dat je wel rekening dient te houden met een slechts beperkt aanbod aan dekkingen. Wat bedoelen we hier concreet mee? Dat er bij het afsluiten van dit type verzekering enkel en alleen een dekking wordt aangeboden voor schade aan derden.

 

Wil je graag dat jouw scooter ook wordt verzekerd tegen bepaalde vormen van eigen schade? In dat geval is het interessanter om te kijken in de richting van één van de twee meer uitgebreide scooterverzekeringen. De beperkt cascoverzekering maakt het bijvoorbeeld mogelijk om onder meer schade als gevolg van brand of diefstal in te dekken. Bij de volledige cascoverzekering wordt ook schade tijdens het rijden gedekt. Het gaat daarbij dan bijvoorbeeld om schade veroorzaakt door slippen of door botsen. Let wel, de volledige cascoverzekering of de zogenaamde all risk polis is de duurste optie die er bestaat.

             3.) Beschik je reeds over schadevrije jaren of niet?

Bij een scooterverzekering vergelijken is het ook altijd belangrijk om er bij stil te blijven staan dat de hoogte van je verzekeringspremie nog kan variëren afhankelijk van jouw situatie. Wat bedoelen we daar nu concreet mee? Zeer eenvoudig. Neem nu bijvoorbeeld de eventuele reeds opgebouwde schadevrije jaren. Het is voor een vergelijking natuurlijk onmogelijk om te weten of je als bestuurder reeds schadevrije jaren hebt opgebouwd of niet. Is dat niet het geval? Dan zal de aangegeven verzekeringspremie voor de scooterverzekering wellicht correct zijn. Ben je er wel in geslaagd om door de jaren heen enkele schadevrije jaren op te bouwen? In dat geval bestaat de mogelijkheid dat je nog eens zal kunnen rekenen op een extra korting.

             4.) Hoe beïnvloedt je scooter de prijs van je scooterverzekering?

Bij een scooterverzekering vergelijken zal je kunnen vaststellen dat er om verschillende informatie zal worden gevraagd. Het gaat hierbij in eerste instantie vaak om de details van de bestuurder. Hoe oud ben je bijvoorbeeld en ben je er in geslaagd om schadevrije jaren op te bouwen of niet? De informatie die wordt gevraagd over de bestuurder is belangrijk, maar is lang niet het enige waar rekening mee wordt gehouden. Zo wordt er bijvoorbeeld ook altijd gekeken naar het type scooter die je wenst te laten verzekeren. Ook de specificaties van je scooter kunnen dan ook een aanzienlijke impact hebben op de verzekeringspremie.

 

Eén van de zaken die bijvoorbeeld de verzekeringspremie van een scooterverzekering kan beïnvloeden is het bouwjaar waar de scooter over beschikt. Een nieuwe scooter herstellen is bijvoorbeeld duurder dan het herstellen van een ouder exemplaar. Omwille van deze reden wordt er bij het uitvoeren van een inboedelverzekering vergelijking doorgaans altijd voor gekozen om ook het bouwjaar van de scooter te vragen.

 

Wil jij de goedkoopste scooterverzekering?

 

Voer een vergelijking uit via Diks.nl!

             5.) Zijn de accessoires meeverzekerd of niet?

Last but not least vragen mensen zich vaak af of ook de accessoires van hun scooter mee zijn verzekerd op het ogenblik dat ze een scooterverzekering afsluiten. Tijdens een scooterverzekering vergelijken is het mogelijk dat dit niet helemaal duidelijk wordt. Wat dit betreft kunnen we zeggen dat de accessoires van je scooter doorgaans niet zijn verzekerd wanneer je de keuze maakt om een WA-verzekering of een beperkt cascoverzekering af te sluiten. Heb je ervoor gekozen om een zogenaamde all risk polis af te sluiten? In dat geval is het doorgaans een ander verhaal en zijn deze accessoires in bepaalde gevallen wel gedekt. Let wel, het is mogelijk dat dit verschilt afhankelijk van de verzekeraar in kwestie.

 

Stel jezelf in ieder geval altijd de vraag of het voor jouw scooter al dan niet interessant is om een dure all risk polis af te sluiten. Het mee laten verzekeren van de scooter accessoires kan natuurlijk interessant zijn, maar het zorgt er wel voor dat je geconfronteerd wordt met een hogere verzekeringspremie. Deze premie is niet voor iedereen even interessant, zeker niet wanneer je bijvoorbeeld slechts een vrij oude, tweedehandse scooter wil laten verzekeren. Hoe dan ook, in het merendeel van de gevallen zal je kunnen vaststellen dat een scooterverzekering vergelijken meteen duidelijk zal maken welke van de verschillende soorten scooterverzekeringen op de markt voor jou nu werkelijk het interessantst is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *