wasdroger

Koop zuinige droogtrommel

Mijn oude wasdroger gebruikte veel elektriciteit. Er is een nieuwe droger nodig, waarvan ik aan de eigenschappen en functies denk, zoals warmtepompen, pluisfilters en hun reiniging, …

Warmtepomp – is dat zelfs een optie? 

Ik heb mijn Siemens condensdroger al bijna 17 jaar. Omdat condensdrogers veel elektriciteit verbruiken en een groot deel van het wasgoed (fijne / bonte was) lijdt onder de hoge droogtemperaturen of helemaal niet gedroogd kan worden (wasgoed krimpt), heb ik het meestal alleen gebruikt om stof uit het wasgoed te verwijderen. Tenminste, want ik wilde alleen voor dit doel niet zonder een droger … Nu moet ik echter meer wasgoed in de droger drogen, en aangezien ik ook de kosten in de gaten heb, kwam de vraag van een warmtepompdroger ter sprake … Ik heb jaren geleden onderzoek gedaan naar dit onderwerp, toen deze technologie pas een paar jaar geleden op de markt was, en ik heb er weer van afgezien – blijkbaar te veel kinderziektes … 

Het antwoord was dat je de drogers jarenlang niet kon laten draaien omdat ze er aan het einde van de test niet zouden zijn. Dat klopt, maar voor bijna elk product worden geen langdurige tests gedaan. Wanneer (enige) producten op duurzaamheid worden getest, gebeurt dit vaak met warmte en continue belasting, en / of overbelasting. Kinners, stop gewoon goed voorbereide gewichten in de drums en kijk dan welke lagers / motoren het eerst zijn en hoe lang de anderen ten opzichte van hen vasthouden. Als de kamertemperatuur te hoog is, kunnen de warmtepomp en de elektronica worden belast. Deurscharnieren kunnen ook diagonaal worden getrokken / geduwd in geautomatiseerde tests om kinderen en grove motoriek te simuleren.

Criteria voor de nieuwe wasdroger 

Mijn perfect werkende droger vervangen door een nieuwe heeft natuurlijk alleen zin als de nieuwe grote voordelen heeft. Dit geeft mij de volgende eigenschappen die de nieuwe droger zou moeten hebben: • Aanzienlijk lager stroomverbruik, en daarom absoluut noodzakelijk: 

 • Een wasdroger met warmtepomp.
 • 8 kg capaciteit Want mijn wasmachine heeft een capaciteit van 8 kg, terwijl mijn oude Siemens wasdroger maar 6 kg heeft – en je kunt duidelijk zien dat de trommel met 8 kg overbelast is. 
 • Zachter voor het wasgoed dankzij de lagere droogtemperatuur (warmtepomp). Negatief voorbeeld: sokken in een condensdroger op 60 ° C (“zacht drogen” genoemd) – direct in de sokkenhemel omdat ze gekrompen zijn. Idealiter hoef ik me met de nieuwe droger geen zorgen te maken dat er wasgoed binnenkomt. 
 • Omkeertrommel Er zijn eigenlijk nog drogers, zelfs bekende fabrikanten, die maar één rijrichting kennen. Dit kan geen voordeel zijn voor anti-kreuk … Je moet in sommige gevallen belachelijke toeslagen betalen, alleen al om een ​​model te krijgen waarin de motor gracieus de andere kant op draait.
 • Opfrissingsprogramma (droger loopt koud) Ik heb het absoluut nodig, want het wasgoed wordt na een paar wasbeurten erg stoffig als je aan de lijn droogt. Afgedroogd ziet zelfs zwarte was er als nieuw uit. En je verspreidt trouwens ook (iets) minder stof in het appartement. 
 • Pluisfilter Het schoonmaken van drogers met de zeef onder de deur lijkt mij comfortabeler / beter dan met mijn Siemens, met zijn “one-large-area” zeef (foto), die in de deur zit. Klinkt in eerste instantie absurd, omdat de nieuwe soort zeef moet worden geopend, maar mijn open zeef geeft stof af bij het hanteren – bij het eruit trekken kan pluis op de grond vallen en in de deur vallen, dan op weg naar het toilet. Bij het verwijderen van de pluizen wordt het stoffig sterk, en op de terugweg naar de droger verliest het ook weer fijnstof omdat je het niet echt stofvrij kunt krijgen. Bovendien zijn de nieuwe soorten zeven tweetraps, wat ervoor moet zorgen dat er minder stof in de droger komt, wat het onderhoud vermindert, de efficiëntie verhoogt en mogelijk de levensduur verlengt. 
 • Reiniging warmtewisselaar Bij mijn Siemens is de warmtewisselaar afneembaar en kan deze worden afgespoeld met water. Dit is echter vervelend, want je moet lang met de douchekop spoelen om alles eruit te krijgen. Aan de “fijne kant” (zeer smalle lamellen) krijg je het zelfs met een scherpe douchestraal niet echt vrij (een hogedrukreiniger zou daar niet slecht zijn) … En omdat alles spettert, doe ik het in de badkuip, met de afvoer gesloten, anders is het riool verstopt … Zodra dit is gebeurd, moet de condensor minimaal één dag drogen, waarschijnlijk twee dagen. 
 • Deurscharnier kan van links naar rechts worden veranderd Ik moet het absoluut naar links scharnieren – maar de meeste drogers moeten naar rechts worden gedraaid … Bovendien is er geen probleem als ik de inbouwsituatie wil veranderen of de droger wil verkopen. Flexibel is altijd goed … 
 • Afvoerslang Ik hoef het waterreservoir dan niet meer na elke droogcyclus te verwijderen en leeg te maken. • Geen droger met automatische zelfreiniging Deze technologie is blijkbaar nog te nieuw en is nog in bètatest bij klanten (veel probleemrapporten). 
 • Aangesloten belasting Met een warmtepomp slechts ca. 800 watt. Dat is de theoretische piekwaarde – in reële termen minder dan 2000 (reële) watt van de condensatiedroger. Voordeel: De zekering slaat niet meer door als de wasmachine en de droger samen opwarmen. Let op, het kan er bijvoorbeeld anders uitzien in het oude gebouw – raadpleeg bij twijfel een elektricien. 
 • Opwarming van de kamer Omdat een warmtepompdroger een fractie van de energie van een condensatiedroger nodig heeft, wordt de ruimte waarin deze zich bevindt niet opgewarmd, wat vooral positief is in de zomer … 
 • Borstelloze motor Energiezuiniger, stiller en in principe duurzamer. 
 • Glazen deur Absoluut geen must-have, maar ik denk dat het beter is als ik naar binnen kan kijken als er niets op tv gebeurt.

En gekocht! 

Op basis van mijn criteria en na uitgebreid onderzoek heb ik gekozen voor een wasdroger met warmtepomp van Beko (AM) en heb daar geen spijt van gehad (een gedetailleerd testrapport volgt binnenkort). Andere warmtepompdrogers (bijvoorbeeld AEG) lijken me niet echt beter als je de hoogglans reclamebubbel eraf haalt. Het irriteert me als ik iets lees over ‘3D Scan’ (ik vind het complete onzin) of ‘SensiDry’, dat hoort te drogen op de helft van de temperatuur – ja, mogelijk vergeleken met oude klassieke condensatiedrogers, maar nauwelijks vergeleken met andere warmtebronnen pompdrogers van elke fabrikant.

Overigens ook nog gekocht dankzij een leuke wasdroger aanbieding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *